Карантината за заразените с Ковид – 10 дни, за контактните – 7 дни

Водещи, Общество

Здравните власти предлагат смекчаване на противоепидемичните мерки, които да станат факт още през следващата седмица. Това обяви зам.-здравният министър доц. Георги Йорданов след първото заседание на пандемичния комитет.

„Новият вариант на вируса Омикрон протича сравнително леко. Това позволява смекчаване на някои от мерките. Например карантината на заразени да бъде намалена от 14 на 10 дни. За контактните граждани тя ще стане 7 дни, вместо досегашните 10”, обясни зам.-министърът на здравеопазването доц. Георги Йорданов.

Той обясни още, че основният обсъден на днешното заседание въпрос е бил този за ваксинирането.

„България остава на опашката в Европейския съюз по процент на ваксинация. 35,7 е процентът на ваксинирани у нас, без да бъдат включени децата. Отчитаме нежелание на обществото да се ваксиниран като цяло. Искаме да стигнем до 60 % ваксинирано население до края на месеца. Имаме голям брой ваксинирани в първите дни на годината, повечето от тях са хората над 65 години, привлечени от мярката на правителството, добави зам.-министър.

Държавата реши да създаде два пандемични комитета на фона на нарастващия брой области в тъмночервената зона и очакването Омикрон да бъде доминиращ у нас. На 4ти януари здравният министър професор Асена Сербезова инициира създаването на такъв само от експерти на Здравното министерство. В четвъртък за пръв път се събра и  националният пандемичен комитет. Той обаче няма да бъде версия на Националния оперативен щаб, който познаваме от пандемията, тъй като съставът му е различен. В него има общо 23 представители на различни министерства. В него е и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Националният пандемичен комитет беше създаден със заповед на министър-председателя Кирил Петков.

 

Източник: Нова тв