Яков Демянов хвана Богоявленския кръст в Кърджали, 13-годишният Костадин Величков бе късметлията при децата

Водещи, Общество

26-годишният Яков Демянов улови Богоявленския кръст в Кърджали. Над 30 мъже се хвърлиха във водите на река Арда за светинята. Младият мъж е рехабилитатор по професия. Много пъти е скачал за кръста, но щастието му се усмихва за първи път.

А 13-годишният Костадин Величков бе благословен да улови кръста, хвърлен в специално подготвен басейн със затоплена вода, за деца до 14 години. Той се състезава с 28 свои връстници.

Ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст бе извършен от Негово преосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Преди това той освети бойните знамена на военно формирование към съвместното командване за специални операции. Строят бе приет от генерал-майор Явор Матеев.

На водосвета присъстваха бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева и пловдивския кмет Здравко Димитров. Сред присъстващите при хвърлянето на кръста бе и енорийският свещеник отец Петър.

За първи път в Кърджали литийното шествие бе предвождано от икона с вградени в нея мощи на Св. Йоан Предтеча. Тя бе носена от деца от неделното училище към Средновековния манастирски комплекс „СВ. Йоан Предтеча“. В шествието се включиха и гайдарчета от Кърджали.

Галина Кючукова, Арда нюз