По 100 повиквания на ден приемат в Бърза помощ в Кърджали, 60% от тях са за Ковид

Общество

Как се работи в условията на Ковид пандемия, каква е ползата от съвременна техника. Добри практики в тази посока бяха споделени на пресконференция по проект „Получаване на спешна ежедневна медицинска помощ чрез насърчаване на иновации в трансграничния регион Гърция – България“ по програма Interreg Greece – Bulgaria на ЕС.
Партньори по проекта са ЦСМП – Кърджали, която е водеща организация, Медицинската асоциация на Кавала и болницата в Кавала. 40 бяха участниците в пресконференцията, която се проведе в онлайн среда заради противоепидемичните мерки. В нея се включиха голяма част от директорите на Центрове за спешна медицинска помощ в България, д-р Ивиан Бенишев, директор на Дирекция „Лечебни дейности“ в Министерството на здравеопазването. От гръцка страна участници бяха Мария Пласото от Спешното отделение на болницата в Кавала и представители на Медицинската асоциация на Кавала.

„В условията на пандемия от Ковид-19 работата на спешните екипи се е увеличила драстично. Средно на ден се приемат по 100 повиквания, а близо 60% от тях са за пациенти с коронавирусна инфекция“, сподели д-р Атанас Митков, директор на ЦСМП – Кърджали. Той подчерта, че благодарение реализирането на проекта, техническото оборудване на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали е сериозно обновено.

„През 2020 година по проекта са закупени 13 портативни електро кардиографа, 5 системи за транспортиране на заразно болни, безконтактни термометри и защитно облекло за медиците“, посочи д-р Митков. Системите за транспортиране на заразно болни представляват носилка, в която болният е ограден със специална материя. Има и т.нар. хепа-филтър, чрез който болният получава допълнително кислород и в същото време не позволява задържането на вируси в издишания от заразения пациент въздух. „Това е особено важно за предпазването на медиците от заразяване“, подчерта д-р Митков. Освен това линейките на ЦСМП-Кърджали се дезинфекцират редовно с препарата „Ликуидгард“, осигуряващ 100% защита срещу всички вируси.

Вашият коментар