Доплащаме 44 лева данъци за апартамент от 60 кв.м. в центъра на Кърджали

Водещи, Общество

Доначислените данъци са коледния подарък на Чанев, заяви кметът на Кърджали Хасан Азис

Както вече Арна нюз писа, до края на годината, жителите на община Кърджали могат да доплатят доначислените данъци с 5% отстъпка. До ситуацията се стигна след две решения на ВАС, които отмениха решения на Административния съд в Кърджали, по образувани дела заради обжалваните от бившия областен управител Никола Чанев решения на ОбС на Кърджали, с които се предвиждаше да бъдат повишени местните данъци и такси.

И така за апартамент в центъра на Кърджали от 60 кв. м средната сума , която ще доплащат собствениците за данък недвижим имот и такса битови отпадъци ще е 44 лева. За 100 квадрата апартамент – сумата ще е около 76 лева. За къща в кв.“Байкал“ от 111 кв.м. и 220 кв.м. двор се очертават 73 лева за доплащане. „Става въпрос за доначислените данъци за две години – 2020 и 2021, без 5-те процента отстъпка“, уточни ресорният заместник-кмет Тунджай Шюкрю.

Доплащане ще има и за пътен данък. Така например за среден клас автомобил с мощност 99 конски сили, сумата ще е 21 лева. За по-мощен автомобил със 153 конски сили – около 72 лева. За точната сума, която собствениците на недвижими имоти и МПС дължат въз основа на доначислените данъци, те ще получат уведомителни писма, каза още заместник-кметът.

„Ние сме длъжни да изпълним решенията на съда. Но до тази неприятна ситуация точно преди Коледните и Новогодишни празници, се стигна заради водената институционална война между местната и централната власт в лицето на бившия областен управител от ГЕРБ Никола Чанев“, посочи кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис. Според кмета, ако тези решения на ОбС не бяха обжалвани от Чанев, данъците щяха да се вдигнат плавно и хората щяха да си платят без да усещат сега тази тежест. „За 2021 година ставките на местните налози се като през 2019 година по решение на ОбС, който се съобрази с Ковид-кризата“, припомни инж.Азис.

По думите му това доначисляване на данъците е „Коледният подарък на Чанев за кърджалийци“.

От общинска администрация са изчислили, че само от доплащанията на данъците за две години назад в местната хазна ще влезнат около милион и половина лева. Сметките обаче са направени без да се има предвид 5%-та отстъпка и то при100% събираемост.

 

Глина Кючукова, Арда нюз

Вашият коментар