Ученици на ,,Йовков“ се срещнаха с виден местен предприемач

Общество

В СУ ,,Йордан Йовков“ в час по въведение в предприемачеството се проведе среща на ученици от 9-те класове с видния местен предприемач господин Николай Попанастасов. Срещата беше инициирана от Димитър Клаендеров- учител по предприемачество и икономика.
Попанастасов е млад и амбициозен предприемач, успял да открие своя предприемачески дух и да го развие в няколко сфери, сред които и транспортния бизнес. С разказа си за първите стъпки в бизнеса, той провокира интереса у учениците. Заинтригувани от думите му, учениците бързаха да зададат въпросите си и да обсъдят свои планове и гледни точки.
Любопитно бе за бъдещите предприемачи необходимият първоначален капитал, за стартиране на нов бизнес, рисковете, на които са подложени новосъздадените предприятия през първите години и защо не всеки успява. Попанастасов обясни, че повечето компании се провалят, защото са били направени недостатъчни инвестиции, като допълни, че много компании се хвалят с големи финансови перспективи, но наличните им средства свършват, преди да дойдат добрите резултати. Той подчерта важността от правилното разпределение и инвестиране на наличните средства и поемането на премерен риск от страна на предприемача.
Завладени от духа на бизнеса и желанието да успеят в развитието си, учениците искаха да разберат как се справя с ковид обстановката. Попанастасов каза, че ситуацията е трудна за всички фирми, особено в началото на пандемията, но обмисляйки добре обстоятелствата и възможностите успява да се справи.
След полезната дискусия и уверени в себе си, учениците сами достигнаха до заключението, че първоначално те трябва добре да проучат пазара с цел намаляване на рисковете при реализирането на бизнес идеята си.
Удовлетворени и изпълнени с ентусиазъм, младите предприемачи изявиха желание подобни инициативи да бъдат организирани и в бъдеще, изтъквайки факта, че обучението по предприемачество не може да се осъществява в изолирана от външния свят училищна обстановка. Именно поради това, СУ ,, Йордан Йовков“ се стреми да работи в реални условия, в партньорство с външни организации и провежда различни обучения, които ще предоставят възможности за по-добро усвояване на материята на предприемачество.

Вашият коментар