Две фотоизложби представят Кърджали в миналото и днес

Водещи, Общество

За секунди да се пренесеш в миналото на Кърджали. Да видиш как са изглеждали емблематичните сгради на града  през  фотообектива на фотографите от миналия век, а след това да видиш същите места но през погледа на днешните техни следовници. Тази възможност ни  предоставят организираните от община Кърджали две фотоизложби, обединени в едно – „Кърджали в миналото“ и „Кърджали –моят град“. 

Те ще бъде експонирана на три места в града. Фотографиите в първата и част са предоставени от РИМ Кърджали, а другата  е дело на членовете на клуб „От черно до бяло“ към ОДК Кърджали, с ръководител Антония Грозева.

Първото представяне  на фотоизложбите беше във вторник на алеята, която води към сградата на Община Кърджали. Следващото ще е на 20 октомври  в пространството  пред бившия паметник на Георги Димитров и третото показване на изложбата ще бъде на самият 21 октомври-Деня на Кърджали в Градската градина пред паметника на Освободителите.

Подборът на снимките от архива на РИМ Кърджали е дело на уредника в музея Светла Михайлова. Те са от стария град Кърджали през 20-те и 30-те години на миналият век. Снимките са на днешната улица „Републиканска”, църквата, джамията , а в някой от фотосите се вижда в перспектива и еврейската синагога. Представени са фотоси на сгради, които днес имат ново предназначение –старата Кооперативна банка днес е Обреден дом, сградата на Полицията, която е била Съдебна палата и други. Има и фотоси на къщи с типична архитектура за онова време, които вече не съществуват. По-голямата част от снимките не са представяни  досега и се съхраняват във фонда на музея във албум /фото-картички/  на  издателство „Калайджиев” издаден 1934 година.

Представянето на изложбите ни дава възможност да направим скок във времето и  чрез фотосите на младите хора от фотоклуба към ОДК.  Отново са представени  знакови места от нашия град, но през техният поглед-сгради , пейзажи,  исторически забележителности и природни феномени в близост до Кърджали.