„Алфа рисърч“: Сериозни размествания в електоралните нагласи 

Избори

Сериозни размествания в електоралните нагласи, събиране на позиции с възможности за неочаквани обрати – това показват данни от проведеното в периода 8-15 септември 2021 г. национално-представително проучване на „Алфа рисърч“ сред извадка от 1017 пълнолетни граждани.

Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на „Алфа Рисърч“.

Регистрираните електорални нагласи към началото на септември могат да бъдат разглеждани като пряка санкция на избирателите към цялостното поведение на партиите в 46-ия парламент и специално, към проявената отговорност и компетентност в опитите за съставяне на правителство, коментират анализаторите.

Най-големи щети търпи победителят от изборите на 11 юли, ИТН, към когото имаше и най-големи нереализирани очаквания, според данните. С 16.9 на сто от твърдо заявилите намерение да гласуват, партията на Слави Трифонов бележи спад от над 7 процентни пункта спрямо резултата си от парламентарните избори и логично губи първото място. То вече се заема от ГЕРБ, който не повишава резултата си, но съумява в голяма степен да запази твърдите си привърженици /21.1 на сто/, показват данните. Оставайки встрани от най-яростните скандали и обиди в парламента, бившите управляващи запазват твърдото си ядро, но липсата на перспектива, включително поради отсъствието на обединяваща президентска кандидатура, дърпа и техният резултат надолу, отбелязват от „Алфа рисърч“.

В тази ситуация БСП, които направиха доста опити за компромиси, повишават резултата си до 16.5 на сто, почти застигайки ИТН. На малка дистанция след тях, също затвърждавайки позициите си от юли, е „Демократична България“ с 13.2 на сто. ДПС запазва традиционните си позиции – 9.6 процента. Поради възвръщането на позициите на БСП, а и поради скандалите, в които се въвлече „Изправи се.БГ! Ние идваме!“, платформата е на ръба за влизане в парламента /4.1%/, посочват анализаторите.

От националистическия спектър най-близо, но все още стабилно под четирипроцентния праг, е Възраждане /3.5 на сто/.

От „Алфа рисърч“ коментират, че преминаването на новия политически проект на двамата досегашни служебни министри Кирил Петков и Асен Василев от виртуална към електорална реалност очевидно ще бъде една от топ интригите в предстоящата кампания. Първото тестване на този проект в проучването на „Алфа Рисърч“, показва потенциал от 8-9 на сто от твърдо решилите да гласуват.