Хасан Азис: Спешно изграждаме временен приют за агресивни кучета

Водещи, Общество

Още от утре започва оглед на терени за временен приют, в който ще бъдат прибирани агресивни бездомни кучета. Това обяви кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис на среща, инициирана от него, на която присъстваха директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Али Дурмушали, управителят на общинското предприятие „Озеленяване, благоустройство и чистота“ Раид Идриз и Жанета Богданова представител на НПО, имаща отношение към проблема с безстопанствените кучета.

„Проблемът с бездомните кучета става все по-сериозен. Учебната година започна, учениците тръгват на училище в ранните сутрешни часове, други се прибират късно. Заради това сме длъжни да вземем незабавно мерки. Става въпрос за живота и здравето на нашите деца“, заяви кметът.

Още утре той ще има среща в областна администрация, а след това лично ще поиска среща с министър-председателят на България, който и да е той, обяви д-р инж. Хасан Азис. Идеята е да се задейства процедурата за предоставянето от държавата на терен от 21 330 кв. метра в землището на село Седловина, върху който общината има намерение да строи голям приют. Сагата с този терен продължава вече 5 години.

Но до тогава, ние сме длъжни да направим нещо по въпроса. И това е – намиране на място за временен приют“, категоричен бе инж. Азис.

Само за няколко месеца, нахапаните от кучета в Кърджали са хора, потърсили медицинска помощ са над 100. Не се знае колко всъщност са пострадалитехора. Не веднъж и Арда нюз откликва на читателски сигнали по този проблем и информира за нападнати и нахапани от бездомни четириноги.

Общината пък е била осъдена от петима души, съобщи още Хасан Азис.

Задачата за намиране на място за временния приют кметът възложи на директорите на ОДБХ и ОБЧ.
„Няма да подкрепим това решение“, категорично заяви Жанета Богданова от Фондация Спасение Кърджали“. Мотивите й бяха, че няма яснота как ще се преценява кои кучета са бездомни и какъв ще бъде капацитетът на временния приют.

Припомняме, че приютът „Дай лапа“ в Кърджали бе закрит по настояване на защитници на животни заради лоши условия и нехуманно отношение към кучетата. От тогава до сега безстопанствените кучета не се прибират никъде и проблемът непрекъснато ескалира.

 

Арда нюз