Пожарникарите отбелязаха професионалния си празник, демонстрираха нова техника

Водещи, Общество

Служителите на РДПБЗН в Кърджали отбелязаха професионалния си празник с демонстрация на умения и нова техника при потушаването на пожари и овладяването на бедствени ситуации.

Празникът започна с водосвет за здраве, който отслужи отец Николай в параклиса „Св. пророк Илия“.

Пожарникарите отдадоха почит пред техни колеги, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Венци и цветя бяха положени пред паметника на загиналите служители от системата на МВР.

Огнеборците показаха и техниката, с която разполагат и при какви случаи се използва.

Те демонстрираха техника при химическа защита, алпийско спасяване,  гасене на пожари на открито, действия при наводнения и при пътно-транспортни произшествия.

Впечатляващо бе изпълнението на бойно разгъване от мотопомпа. В тази дисциплина съставът на РДПБЗН е настоящ сребърен медалист на национално ниво. Кърджалийци видяха още – автомобил за химическа защита с метеокомплект, който показва в реално време показатели като вятър, влага и други.Сред новата техника, която показаха пожарникарите беше автомобил за борба с горските пожари и мачта за осветление.

От РДПБЗН демонстрираха  и съвсем ново съоръжение, което се използва при наводнения. Посердством него е възможно да бъдат издигнати диги с дължина 1 километър и височина 2,40 метра и така да спасят цяло населено място от воден ад.

Най-голям интерес сред присъстващите на демонстрацията кърджалийци предизвика симулацията на тежка катастрофа с пострадал водач. В тази ситуация бяха показани съвместните действия на службите от системата на 112 – Пожарна и Спешна медицинска помощ. На помощ бяха и представители на Българския червен кръст.

Професионалният празник на служителите на пожарната се отбелязва на 14 септември. Датата е обявена с решение на МС от 1995г.

В рамките на Седмицата на пожарната безопасност бе реализирана и дарителска кампания за подпомагане на деца на загинали в изпълнение на служебния си дълг пожарникари. Кампанията е под егидата на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Събраните средства се разпределят равномерно в цялата страна.

Арда нюз

 

 

Вашият коментар