Ресторантьори на протест, скандираха „Свобода за бизнеса“

Водещи, Общество

Над 200 души протестираха в Кърджали срещу ковид ограниченията, които отново се налагат на заведенията.

Сборният пункт на протестиращите бе пред паметника на Васил Левски в центъра на града. На протеста дойдоха заети в ресторантьорския и хотелиерския бранш.

„Искаме справедливост. За пореден път бизнесът ни е потърпевш. Смятаме, че е необходимо когато се налагат някакви ограничения да има предвидимост. Икономическите мерки да предхождат издаването на заповеди“, заяви Кадир Мустафов, координатор за Кърджали на Българската асоциация на заведенията. Той е категоричен, че в момента на практика няма и компенсации за ограничения капацитет на заведенията, защото те са оставени да работят, но при заетост от 30%.

„В същото време наемите ни са на 100%, разходите също“, посочи Мустафов. От както са ни отворили през май работим на 50% заетост при 100 % разходи, каза регионалният координатор на БАЗ. Той бе категоричен, че протестите не са политически оцветени. „Нашият бранш протестира и при правителствотона Борисов. Няма политика в това, което се прави. Исканията ни са чисто икономически – искаме да  работим“, изтъкна Кадир Мустафов.

„Протестираме срещу ограничаването на част от туристически бранш. След 23 часа заведенията се затварят. До 23 часа вирус няма, той излиза след този час ли?“, заяви Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията. Той също изрази недоволство от това, че мерките за подкрепа на бранша не са адекватни, а напротив – тромави. „Хората не могат да останат просто така на улицата“, изтъкна Петров.

„За нас е важно да работи икономиката, да се намери механизъм, при който да се работи. Има ваксини, има тестове, а ние продължаваме да затваряме, вървим към бавна смърт на част от туристическия бранш“, категоричен бе съпредседателят на БАЗ.

Протестното шествие се отправи по бул. „България“. То бе охранявано от патрули на полицитята, които регулираха движението, което се осъществяваше само в едната лента.

Протестиращите скандираха „Свобода за бизнеса“. Така те стигнаха до кръговото на автогарата. Там движението бе блокирано за около 20 минути., но до напрежение не се стигна.

Колоната от автомобили търпеливо изчака, докато трафикът се нормализира.

Арда нюз