Радев връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, веднага го върнаха

Избори 2022

Съгласно конституционната процедура държавният глава Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Даниел Митов, излъчен от втората по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание – ГЕРБ-СДС.

Митов обяви, че връщат мандата, защото не виждат възможност вторият мандат да бъде реализиран.

„Предлагаме вторият мандат да се смята за нереализиран и да продължим нататък конституционната процедура“, заяви Даниел Митов. Радев пък благодари за улеснението.

 Това е второто връчване на мандат на ГЕРБ-СДС през последните месеци. Преди повече от седмица лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че коалицията ще върне и този мандат без да бъде реализиран.

Първият мандат бе върнат от „Има такъв народ“, след като те не успяха да постигнат договорка за подкрепа от т.нар. партии на протеста заради разногласия около част от номинираните за министри фигури. Кандидат за министър-председател на ИТН бе Пламен Николов.

Според Конституцията третият мандат държавният глава може да връчи на избрана от него парламентарна група. Той все още не е заявил публично намерение коя да бъде тя.