Монета доказва, че храмът на Дионис е на Перперикон

Общество

Открита рядка монета на един от последните тракийски царе – Реметалк I допълва тезата, че на Перперикон се е намирал храмът на Дионис. Това обяви ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. Той поясни, че именно при Реметалк I се случва много важно събитие, описано от римските автори – пазеният от народа на бесите храм на Дионис е даден на одрисите, след като с римска помощ тракийският цар навлиза в Родопите и побеждава вожда на бесите Вологез.
„Ето тази монета фиксира този момент, както и другите монети“, каза още проф. Овчаров. На монетата са изобразени Реметалк I със съпругата му Питодорис и сина му Котис.
Сред находките са и три раннохристиянски гробници от 5-6 в., които предстои да бъдат отворени. Заедно с откритите вече още 2, но отворени и ограбени в древността гробници, археолозите смятат, че става дума за положени в тях изявени хора, вероятно духовници от това време.
В сектора, обект на археологическите проучвания, започват да се появяват и сгради и архитектурни съоръжения, които ще бъдат изяснявани на по-късен етап.
Според Овчаров и екипа му, епископията на Перперикон е носела името Родопи през 6-7в. и е обхващала цялата планина.