Изследват безплатно за хепатит С на три места в Кърджалийска област

Общество

Фондация „Айвър“ в сътрудничество с лаборатории „Рамус“ организира безплатно и анонимно изследване за хепатит С на територията на цялата страна.

Тестване се извършва и в трите лаборатории на „Рамус“ в област Кърджали, две от които са в областния град, а третата – в практиката на д-р Фърънджъ в село Бенковски. Не е необходимо предварително записване.

Това е най-мащабната скринингова инициатива в България, тъй като все още държавата не предоставя възможности за безплатен скрининг на пациентите, каквито са препоръките на Световната здравна организация за постигане на елиминация на хепатит С до 2030 г.

Инфекциите с вирусите на хепатит С и хепатит В са сред големите здравни проблеми по целия свят. По данни на Световната здравна организация (СЗО) над 240 милиона души в света са инфектирани с вируса на хепатит В (HBV) и между 130 – 150 милиона – с вируса на хепатит С (HCV).
Вирусните хепатити са една от водещите причини за смърт в световен мащаб. Ситуацията в България не се отличава от глобалната картина.
По данни на фондация CDA всеки ден у нас умират 4-ма души от хепатит В и С.
Причините за високата смъртност са усложненията, породени от късната диагностика и нелекуваната инфекция. У нас инфекцията HBV е доказана при 3-5% (над 210 000 души) от населението на страната, а инфекцията с HCV – при 1,3% (над 80 000 души).
Вирусните хепатити са основната причина за развитие на чернодробна цироза и рак на черния дроб. Прогнозите сочат, че в периода 2015-2030 г. около 20 милиона души по света ще загинат от чернодробна цироза и рак на черния дроб, предизвикани от инфекции с HBV и HCV.
Съществува ефективно лечение срещу вирусните хепатити, но за съжаление само 20% от всички инфектирани са диагностицирани, а едва под 5% от тях са лекувани, отчитат специалистите.
Причината е скритото протичане на инфекцията, без особена клинична изява и оплаквания. Много често симптоматиката се проявява едва след развитието на цироза или на рак на черния дроб.

Световния ден за борба с хепатита се отбелязва ежегодно на 28 юли, като тазгодишното мото е „Хепатитът не може да чака“. Датата не е избрана случайно – съвпада с рождения ден на д-р Барух Блумберг – американски учен, изследовател и нобелов лауреат, който открива антиген, провокиращ реакция на антитела срещу вируса на хепатит В. Откритието му води до разработването на диагностичен тест и ваксина срещу HBV.