Над 30 деца преминаха обучение по водно спасяване, организирано от БЧК

Общество

По повод обявения от ООН Световен ден за превенция на удавянията специалистът по водно спасяване към Областния съвет на БЧК- Ламбрета Анастасова, подпомагана в демонстрациите от доброволки от „Екип 254“, проведе обучения по водноспасителен минимум на деца на възраст от 7-11 години на плувен басейн  „Ъшък“ в с. Стремци. Децата получиха и помагала за оцветяване, свързани с темата за безопасност около водата.

Общо за дните на водноспасителния „десант“ от 23 до 25 юли в с. Стремци обучение преминаха над 30 деца и техните придружители.  За  малчуганите, непознаващи буквите се използваха картинки и илюстрации, за невладеещите езика  при обучението се включиха с превод собствениците на басейна. И през следващите летни дни в плувния обект ще продължи работата по превенция  на водни инциденти.

По  същото време на басейна в хотелски комплекс „Резиденция“  Величко Карабоюков – член на дружеството на водните спасители и на ДЕРБАК проведе  „изпит“ по  водноспасителен минимум с първата група от 20 деца, обучаващи се да плуват,  които показаха отлични познания за правилата по водна безопасност.

За осигуряване на безопасността на най-малките посетители работят активно и  спасителите на хотелските комплекси „Главатарски хан“ и „RОССА“ и на воден парк „АКВАФАНТАЗИ“ в  с. Петлино.