Василев: Ако бяхме получили подкрепа, това щеше да е най-реформаторския кабинет

Общество

„Считам атаките отдясно за приятелски огън. Не съм зависим нито от ДПС, нито от задкулисие. Този кабинет няма нищо общо с НДСВ, освен мен. Били сме в коалиция с ДПС, защото тогава това гарантираше влизането на България в ЕС”. Това заяви на пресконференция на „Има такъв народ” Николай Василев.

„Ако можехме да получим подкрепа, това щеше да бъде най-реформаторският кабинет от началото на прехода и щеше да работи с непозната досега скорост. Това щеше да е правителство с ДНК на бъдещето”, заяви Василев. Преди това той благодари на Слави Трифонов за доверието, което му е гласувал.

„През последните 2 месеца на съвместна работа имах възможност да опозная и него, и част от парламентарната група. Благодаря и на медиите за съвместната работа през последните 24 години. Благодаря и на всички, които ме подкрепиха по медиите”, каза Василев.

Според него с предложения от „Има такъв народ” кабинет, българското общество се е убедило, че нацията има образовани и компетентни хора.

„Най-озадачен и разочарован съм, че получих атаки от десния сектор, защото това според мен са мои съмишленици и приятели. Затова считам това за приятелски огън. През целя си живот като публична личност от 1997 г. насам съм се определял единствено като десен реформаторски икономист и вероятно съм по-голям реформатор от много хора, които се наричат десни”, каза Василев. Той изтъкна още, че не се разграничава от миналото си, а се гордее, че е бил „част от онова поколение държавници”.

„Бил съм част от Тройната коалиция, не защото съм ляв или съм от ДПС, а защото нямаше каква друга коалиция да се направи по онова време. Това гарантираше влизането на България в ЕС”, каза Василев.Той спомена и някои от основите ценности и приоритети, които е бил готов да отстоява като евентуален премиер – Западна ориентация на страната, върховенство на закона, свобода на медиите и свобода за бизнеса. „Разработих документ от 68 страници „Модернизирай България“, каза Василев.  „В понеделник Слави Трифонов прочете 14 приоритета. Вие бяхте прави, че това не са всички. В този документ има около 300 приоритета. Документът трябва да се гледа в неговата цялост като идеология и платформа“, каза Василев.

Той обясни и за кандидатите за министри.

„Те бяха съвместно подбрани и излъчени от ръководството на партията, от Слави Трифонов и от мен като потенциален премиер. Никакви чужди посолства не са имали отношение към това”, каза Василев.

Според него в момента ситуацията в страната е „драматична, защото разходите към момента са над 43% и вървим към 50%”. „Това са нечувано високи разходи като процент от БВП в историята на България”, каза Василев.

Ползите от влизането ни в Еврозоната били много. „Икономическите въпроси като инвестиции, търговия, туризъм, са само 10% от ползите. 40% от ползите са сигурността на българските банки. Останалите 50% са нещо друго. Членството в Еврозоната е имидж”, каза Василев.

Източник: Нова тв