Златни и сребърни накити за над 1 млн. лева откриха митничари на Капитан Андреево

Общество

Митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ откриха контрабандни златни и сребърни накити в тайник на автобус с турска регистрация.
На 10.07.2021 г., около 23.00 часа, на МП Капитан Андреево на път от Турция през България за Северна Македония пристига автобус с двама водачи и стюард – турски граждани, и 50 пътници.  Превозното средство е селектирано за щателна проверка, при която митническите служители установяват, че в специално изграден тайник в пода на багажното отделение са укрити 27 пакета, съдържащи изделия от жълт и бял метал – пръстени, гривни, медальони, обици.  Направената от вещото лице експертиза установява, че по-голяма част от накитите  от жълт метал с общо тегло 13 272.14 грама са от 14-каратово злато на стойност 1 089 505 лева. Другата част – 7905 грама, са от сребро проба 925. Задържаните бижутерийни изделия са с обща стойност 1 136 935 лева. В хода на проверката е установено, че са собственост на стюарда на автобуса.
По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.
С постановление на наблюдаващия прокурор на обвиняемия турски гражданин е наложена мярка парична гаранция и забрана да напуска пределите на Република България.