РИК: Изборният ден в област Кърджали приключи

Водещи, Общество

Изборният ден в област Кърджали приключи в 20,00 часа в 544 секции. Само една СИК – в Момчилград е приключила в 20,30 часа, тъй като е имало чакащи гласоподаватели пред секцията, обяви пред журналисти Величка Георгиева, председател на Районната избирателна комисия.

Подадените в РИК жалби са 22. 80% от тях са неоснователни. Другите 20% са основателни, но след намеса на Районната избирателна комисия всички нарушения са били отстранени, коментира Георгиева.

Първи пред РИК пристигнаха подвижните комисии, които са 44 в област Кърджали. Техните протоколи също така ще бъдат обработени първи. Представители на 341 секции, в които се гласуваше само машинно през изборния ден, минават през определен за тях коридор. За 204-те СИК, в които се гласуваше с хартиени бюлетини, е определен друг пропускателен режим, обясни председателят на РИК-Кърджали.
Има обособени и буферни зони, в които представителите на Секционните избирателни комисии изчакват.

„Създадена е добра организация, за да се избегне струпването на хора“, каза Величка Георгиева. Тя добави още, че от Централната избирателна комисия са определили 49 СИК в област Кърджали, в които е упражнен машинен вот в изборния ден,и за които ще се направи контролно преброяване на разписките от машините. „Ако има разминаване между показанията от машината и от контролните разписки, за легитимен се приема резултата от машината“, поясни Величка Георгиева.

Арда нюз