Подписка за изграждане на околовръстен път на Кърджали стартираха от „Републиканци за България“

Подписка за осигуряване на държавно финансиране за изграждане на обходен път на Кърджали стартираха от „Републиканци за България“. Желаещите да подкрепят инициативата могат да го направят в четири пункта – на автогарата в града, “ в кв. „Възрожденци“ срещу комплекс „Зорница, до паметника на Васил Левски в центъра и пред офиса на партията на бул. „България“ 57.

„Поставяме на дневен ред един проблем, който с годините се задълбочава. Кърджали се задъхва от трафика и единственото решение е по-скорошното изграждане на обход около града. С отварянето на ГКПП „Рудозем – Ксанти“ проблемът ще стане още по-сериозен, защото част от тежкотоварният трафик към Гърция ще преминава буквално през центъра на Кърджали“, заяви водачът на листата на „Републиканци за България“ Илия Илиев. Според него целта на инициативата е да се насочи вниманието на следващото правителство, независимо какво ще е то, към проблема. Подписката е национална и от „Републиканци за България“ ще се събират подписи и в други населени места, засегнати от липсата на околовръстен път.

„След изборите ще има пунктове и в други градове на България. Проблемът засяга жителите на всички населени места в Източна България, за които ГКПП „Маказа“ е най-прекия път за Гърция“, каза Илия Илиев. Той е категоричен, че държавата е длъжник на Кърджали по отношение на околовръстния път.

„За последните 4 години не беше направено нищо по въпроса, въпреки че имаше поставено добро начало за разрешаването му“, твърди водачът на „Републиканци за България“. За времето, в което Илия Илиев беше областен управител, успя да договори от Агенция пътна инфраструктура да предвиди средства за отчуждителните  процедури по трасето. Проведени са разговори с проектанта, на които са коригирани всички несъответствия. Изчислена е индикативната стойност на проекта – около 260 милиона лева, което е изключително важно при търсенето на финансиране от национални и европейски фондове.

„Беше решено мостът на яз. „Студен кладенец“ да бъде дадено на инженеринг. Моето виждане беше, че пътят трябва да се изгради на два етапа“, каза бившият областен управител. Според него в първия етап е трябвало да се изгради пътна връзка между пътя Кърджали – Момчилград и бъдещия мост над язовира. Оттам, според проекта, трафикът трябва да поеме по пътя Хасково-Кърджали през село Мост. Това е и причината за отпускането на средства основния ремонт на пътя през село Мост. Вторият етап на изграждането включвал северната част на обхода, в която трябвало да се изградят няколко виадукти.

„За да стане факт околовръстния път на Кърджали, който безспорно е необходим, трябва да загърбим тяснопартийните си интереси и всички – общество, община и държава да работим в синхрон. Реализирането на проекта ще бъде от полза не само на кърджалийци, но и на жителите на цялата област и на България“, убеден е Илия Илиев.

Подкрепете Републиканци за България с № 21 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!