СУ „Васил Левски“ в Крумовград с инициатива „Три учебни дни на планина“

Общество

Средно училище „Васил Левски“ – Крумовград е училище с традиции в образованието. Училището се стреми да отговори на съвременните очаквания на ученици и родители. Училището предлага профилирана подготовка в различни направления – чужди езици, хуманитарни науки, природни науки, предприемачество информационни технологии и информатика.

От 25 юни до 27 юни 2021 г.  се проведе инициативата „Три учебни дни на планина – Drei Tage Unterricht unterwegs.“.Инициативата е организирана по предложение на Илиян Тосков – учител по история и цивилизации и Калинка Иванова – старши учител по немски език. Инициативата беше проведена с учениците от X“e“ клас, с които във втори гимназиален етап ще се провежда профилирана подготовка по английски език, немски език, история и цивилизации и информационни технологии. Паралелката не беше избрана случайно, тя е една от най-добрите ученици в училището, които са отзивчиви, отговорни и креативни.

Учениците се отправиха на разходка из Средните Родопи, като посетиха много красиви места, където бяха проведени уроци в неформална среда по история и цивилизации, немски език, гражданско образование, география и икономика, краезнание, физическо възпитание и спорт. Целите на тази инициатива бяха да допринесат за социализацията на учениците, след две години ограничени социални контакти. В района на Смолян учениците посетиха Каньона на водопадите, където се насладиха на невероятни гледки. Там бяха проведени уроци в неформална среда, които имаха за цел да актуализират знанията си по история и цивилизации, немски език и география и икономика. След незабравимите часове в Каньона на водопадите, учениците се отправиха към хижа Триградски скали. Хижата се превърна в изходна база към следващите маршрути, включени в инициативата „Три учебни дни на планина – Drei Tage Unterricht unterwegs.“.

На следващия ден се проведе преход до Чаирските езера, по пътя бяха актуализирани знания по немски език, история и цивилизации и география, имаше и много емоции, които допринесоха за сплотяване на екипа. Следобед беше посетена пещерата Дяволското гърло, където имаше уроци в неформална среда по география и икономика.

Последният ден от това вълнуващо приключение беше посветен на историята и немския език. Бяха посетени Асенова крепост и Бачковския манастир. Там учениците се потопиха в средновековната история и немския език.

Инициативата „Три учебни дни на планина – Drei Tage Unterricht unterwegs.“ завърши с много приятни емоции и планове за филм, който да представи тази чудесна инициатива, а също така и за много други подобни инициативи.

Организаторите на инициативата благодарят на учениците и техните родители за безупречното партньорство и на ръководството на училището, че подкрепя такива иновативни инициативи.