Иновативна седмица в ЕГ „Христо Ботев“ даде отговори на много въпроси

Общество

Как би изглеждала съвременната Мона Лиза? Какво е влиянието на мобилните телефони върху поведението на младежите? Кога говорим за опростачване на отношенията? Защо идентифицираме културата с народните традиции? На тези и много други въпроси ботевци дадоха отговор по време на иновативната седмица в гимназията, преминала под надслов „Културата ще спаси света“.
Културата през погледа на младите хора е също толкова разнолика, колкото и самото понятие. В това се убедиха всички участници и гости по време на третата изява на ЕГ „Христо Ботев“ като иновативно училище.
От 21 до 25 юни 26 паралелки се бориха за вниманието на публиката и за всяка точка на журито, имащо нелеката задача да оцени предложените проекти по шест критерия. С видеофилми, танци, скечове, възстановки на обичаи учениците преодоляваха епохи, континенти и галактики. Двадесет и шестте творчески работилници се оказаха тесни за въображението и таланта на ботевци, но пътя към почетната стълбичка поеха само тези, които успяха да убедят с оригиналност, спазване на езиковите норми, научност и познавателност и създаване на интердисциплинарни връзки.
На върха в четирите випуска се подредиха: VIII A, IX Б, IX Г, X Д и XI Б класове
Подгласници в ранглистата са: VIII Б, IX А, X Е и XI Д класове
Трето място завоюваха: VIII Д, IX Д, X А и XI Е
Артистичността и цялостният принос за успеха на проекта определи и носителите на много индивидуалните награди.
На най-емоционалните изпълнители, палци стискаха и гостите на иновативната седмица – иновативното училище Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици „Алеко Константинов“, гр. Правец и неиновативното училище Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“, гр. Разлог, които бяха гости във връзка с реализирането на дейностите по НП „Иновации в действие“. Без съмнение всички те вече знаят, че за ботевци културата не е абстрактно понятие. Културата дава свобода, но в същото време задължава. Тя е отговорността да бъдем българи, но да мерим постиженията си с аршина на световната култура.