Елица и Катрина са лауреати на национален литературен конкурс

Общество

Елица Радославова Христова и Катрина Веселинова Димова от бившия вече 12“б“ клас на СУ „Петко Рачов Славейков“ получиха изключително признание за своите литературни способности, заставайки на първо и трето място в Националния литературен конкурс „Живеем в земята на Ботев“ в раздел „Есе“, обявени са за лауреати на конкурса, а есетата им са включени в специална книга.
„Елица написа есето „Дете на поробен народ…“, а Катрина – „Живеем ли в земята на Ботев?“. Двете подхождат към конкурса с вдъхновение, породено от особеното им отношение към поета и личността Ботев, сами избират погледа към проблемите, които конкурсът дава възможност да бъдат осмислени.“ Това разказва техният учител по български език и литература Гергана Пърличева. „Желанието им за участие в този конкурс беше още от миналата година, но неочакваното преминаване към онлайн обучение прекъсна добрите намерения, но не ги заличи. Елица още през октомври беше готова с есето си, докато Кати го написа на един дъх в последния ден преди изпращането. И двете са момичета не само с интерес към литературата, но и с нестандартно метафорично мислене, както и с винаги заявени лични позиции по най-сложните морални проблеми и казуси.“, продължава Пърличева.
Новината за голямото постижение дойде в деня, в който момичетата получиха своите дипломи за средно образование заедно с плакети за отличен успех и издигане престижа на СУ „Петко Рачов Славейков“. Катрина Димов има среден успех в дипломата си Отличен 5,99, следвана с малко от Елица Христова.
За наградите си и двете девойки благодарят искрено на Гергана Пърличева, която успява да ги мотивира към творчество и е основната причина за високите резултати по български език за тазгодишния шампионски випуск, включително на държавните зрелостни изпити.
През миналата учебна година Елица бе отличена и в литературен конкурс, посветен на Вазов, а награждаването се проведе в Античния театър в Пловдив.
Националният конкурс за написване на стихотворение и есе „Живеем в земята на Ботев“ цели приобщаване на участниците към делото на революционера Христо Ботев.

One thought on “Елица и Катрина са лауреати на национален литературен конкурс

Comments are closed.