Урок на темa ,,Кръвта е дар за живот“ проведоха доброволци на БМЧК в СУ ,, Йордан Йовков“

Общество

По повод 14.юни – Световен ден на кръводаряването, доброволците на БМЧК от клуб ,,Бялата лястовица“ към СУ ,, Йордан Йовков“ – Кърджали проведоха открит урок на темa ,,Кръвта е дар за живот“ при учениците от 4 б клас. „Белокрилите лястовици“ демонстрираха основни правила за първа долекарска помощ при травми и наранявания и свързаните с тях кръвотечения. Ентусиазираните четвъртокласници взеха дейно участие при демонстрацията на различни видове превръзки, надвръзки, техники за кръвоспиране и обездвижване на крайници

На 14.06 е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. Към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация, днес са съпричастни над 192 страни по света. Съпричастни сме и ние.

Дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкия живот!

Всеки ден в нашата страна стотици хора с различни професии, възраст и социално-икономически статус, даряват кръв! Благодарение на човеколюбието и отзивчивостта им ежедневно се спасяват стотици животи.

Вашият коментар