Кърджали се поклони пред подвига на загиналите за свободата на България

Водещи, Общество

На 2 юни отдаваме почит на подвига на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Венци и цветя пред Паметника на Освободителите в Градската градина днес поднесоха кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис и заместник-кметовете,заместник-областния управител Павел Гатев, служители на общинска и областна администрации, партийни организации.Точно в 12.00 ч. сирените оповестиха преклонението пред паметта на героите. Две минути вой на сирени, сведени глави и безсмъртието на онези, които пожертваха живота си в името на това днес, ние да живеем в свободна страна!

Денят на Ботев и загиналите за свободата на България се чества за първи път през 1884 г във Враца и Пловдив.

Официално този празник започва да се отбелязва от 1901 г. насам. На 2 юни същата година на връх Вола, мястото на смъртта на Ботев, се събират всички останали живи четници от Ботевата чета, които присъстват на тържествата.За първи път сирените се чуват през 1948 г. – точно на 100-годишнината от рождението на Христо Ботев. Сирените  символизират съпричастността на българския народ към подвига на Ботев и загиналите за свободата на България.

От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.

Вашият коментар