Днес е Велика събота

Водещи, Общество

Велика събота е последният ден от Страстната седмица. В него църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането на духа му в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери.

Църковното богослужение започва рано сутринта и продължава без прекъсване до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните и свършват с тържественото „Христос воскресе!“

Народната традиция тачи Велика събота като ден на последни приготовления
за празника и помен за мъртвите.

След Разпети петък, когато църковния канон забранява да се работи, защото за християните това е ден на скръб за смъртта на Христос, в събота се правят последните приготовления за Великден. Това е втората възможност – след Велики четвъртък, да се боядисат яйцата. В събота се месят и пекат козунаците.

На този ден жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.

За втора поредна година църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България.

Храмовете ще са отворени и в тях ще текат служби, но влизането е при спазване на строги правила. Миряните трябва да спазват дистанция от 1.5 м. и да носят маски. Препоръчва се да не се докосват и целуват икони. Свещенослужителите трябва да носят маски, освен по време на служение. Където е възможно, трябва да се осигурят коридори, за да не се срещат влизащите и излизащите.

Властите призоваха Светия Синод да намали времетраенето на службите, а миряните – да избягват ходенето в храмовете, особено в най-натоварените часове.

 

Вашият коментар