Футболна надежда от Кърджали „счупи“ 60-годишен рекорд

Спорт

Най-младият талант на „Арда“ Радослав Узунов влезе в историята на българския футбол като най-младият играч, дебютирал в родното първенство – едва на 15 години и 30 дни, и така „счупи“ 60-годишен рекорд. До момента постижението се държеше от Янко Кирилов, който влиза в игра за „Левски“ срещу „Миньор“ (Пк) през 1961 г., когато е на 15 години и 72 дни.

„Усещането е много добро, чувствах се изключително приятно, когато влязох на терена и усетих каква е емоцията да играеш в професионалния футбол на България. Когато  Помислих си, че трябва да се раздам на макс, да дам най-доброто от себе си, за да мога да покажа добра игра и всички да останат доволни“, разказва Ради в интервю за Радио Кърджали. Казва, че не го е било страх, вдъхновението е преобладавало. „Вдъхновение, защото на тази крехка възраст аз играя в мъжкия отбор на „Арда“, тренирам с тях постоянно, бях на лагери и тук е моментът да благодаря на целия треньорски щаб на „Арда“, начело с Николай Киров, на ръководството и най-вече на футболистите, защото без тях това никога нямаше да се случи и аз да дебютирам  в Първа лига и да подобря този рекорд“, категоричен е Радослав.

Радослав Узунов е родом от Кърджали и бъдещето е пред него. Освен като най-млад играч, той се надява да остави следа и като най-добър футболист. „Това, че влезнах и подобрих рекорда, е отделен въпрос. Искам да направя една много добра кариера и да ме запомнят с това, че мога да прославя България някой ден. Надявам се много“, казва младият футболист.

Според него нивото на „Арда“ в момента е изключително добро, силата на отбора е в колектива и искрено се надява на 19 май да спечелят Купата на България. Радослав е скромен по отношение на своите силни страни. „Треньорът ще прецени къде съм по-добър. Старая се максимално да подобрявам всички мои качества всеки ден и да вървя нагоре“, казва той. Сега играе като ляв бек и централен защитник, но всъщност мечтата му е да играе голям футбол някой ден.

Не пренебрегва обаче и училището, старае се да дава максимума и там. В момента е в 9 клас на СУ „Отец Паисий“ в Кърджали. „Образованието е важно, защото футболът е до време. Никога не се знае какво ще се случи и не дай Боже някоя травма и си дотам. Опитвам се да наблягам повече на английския, защото в бъдеще ще ми потрябва – мечтая някой ден да стана треньор. Влече ме футболът и това е“, разсъждава усмихвайки се Радослав. И други мечти има момчето и не се плаши от тях – „да стана голям футболист и може би да играя с България на световно първенство и един ден да играя в Реал Мадрид“.

Искрата към футбола запалват баща му и дядо му, за което Радослав е благодарен. Казва, че има най-доброто семейство, което го мотивира всеки ден и вярва в него.

Радослав Узунов е възпитаник на Футболната академия „Арда 1924“ в Кърджали. Негов първи треньор там е Петър Бумбаров. Първият треньор не се забравя, той ми даде основите и повярва в мен, казва Радослав и допълва: „Изпитвам изключително уважение и респект към Петър Бумбаров, винаги ще съм му благодарен за това, което направи за мен“.

Източник: БНР Кърджали

Вашият коментар