Удостоиха с почетен знак Герб-златен доайена на строителите Емил Младенов

Водещи, Общество

С почетен знак на община Кърджали – Герб-златен – беше удостоен Емил Младенов. Наградата на доаейна на строителите в Кърджали  бе връчена от кмета на общината д-р инж. Хасан Азис. Това стана в присъствието на представители на Камарата на строителите в Кърджали и журналисти.

Предложението за удостояването на строителя с главни букви, както го определи градоначалника, с почетния знак е на кмета д-р инж. Хасан Азис, за което той е издал  заповед, а поводът е 80-годишният юбилей на Емил Младенов.

Емил Младенов е роден на 26 април 1941 г.в село Якимово, област Монтана.  Гимназиалното си образование завършва във гр.Вълчедръм и София. Дипломира се във Висшия институт по архитектура и строителство със специалност хидроинженерство.  Идва в Кърджали по разпределение през 1966 г.

„Когато дойдох в Кърджали имаше едва няколко блока в града“, сподели Младенов, след като получи наградата. И на шега припомни, че преди години са били опоненти в предизборната надпревара за поста кмет,заедно с настоящия градоначалник.

„През годините съм избягвал да афиширам своята работа, но с изненада и удоволствие посрещнах предложението за наградата, с която ме удостоиха днес. Доволен съм, че може би в следващите 10-15 години няма да мога да направя толкова, колкото съм направил досега“, каза още Емил Младенов.

rbt

Освен грамота и почетен знак, Емил Младенов получи и картина.

Джевджет Адем от УС на Камарата на строителите обяви, че Емил Младенов ще бъде предложен за удостояване със званието Почетен гражданин на Кърджали за празника на града – 21 октомври.

Младенов започва кариерата си на яз.”Кърджали”. В началото е технически ръководител, после главен инженер, а до 1974 г.началник на язовира.В периода 1974-1975 г. е главен инженер на ”Изграждане на селищни системи”. През 1975 г. е назначен за главен инженер  на Строителното управление, а по късно на СМК. Става директор на Домостроителния комбинат. В навечерието на демократичните промени  отново е главен инженер на „Хидрострой”. Той приключва яз.”Боровица”.  Инсталира шлюза, по който тръгва водата за Кърджали. Завършва пречиствателната станция за питейни води и водопровода от Ненково за областния център.

1989 г. е повратна за него. Подхваща частен бизнес.Оглавява фирма „Универсалстрой Инженеринг”. Изгражда  пречиствателна станция на ОЦК.  Години наред строи. Освен в Кърджали и в Димитровград и Търговище. Емил Младенов има голям принос в урбанизацията на Кърджали. Участва в първата копка и изграждането на кв.”Възрожденци” и Домостроителния комбинат. Постиженията му в хидростроителството също са безспорни.Под негово ръководство спускат саваците за завиряването на язовирите „Кърджали” и „Боровица” Проектира в съавторство и изгражда над 10 микроязовира в областта.Сред тях са тези при Карамфил,Черноочене,Даскалово. Емил Младенов е бил дълги години председател на Стопанска камара в Кърджали.В момента оглавява Областното представителство на Камарата на строителите в България. Бил е един мандат президент на Ротари клуб Кърджали.

Арда нюз

 

Вашият коментар