Ученици от ЕГ „Христо Ботев“ участваха във виртуална сесия на Европейския парламент

Общество

За активната си и съдържателна дейност, за заявената си устойчива гражданска позиция през учебната 2019-2020 г. младшите посланици от ЕГ „Христо Ботев“ спечелиха участие в ежегодната инициатива на Европейския парламент „Евроскола” 2021. Днес 16.04.2021г. те участваха в онлайн заседание на парламента в Страсбург, в което се включиха 1300 ученици от 102 училища от 24 страни.
Участниците бяха поздравени от председателя на Европейския Парламент Давид Сасоли, от неговия заместник – Отмар Карас, а след това участваха в дискусия на тема “ Киберсигурността в ЕС. Как можем да защитим дигиталното си бъдеще? “ със специалното участие на Маркус Варасин, секретариат на Специалната комисия за външна намеса в демократичните процеси на ЕС
По време на сесията за въпроси и предлагане на иновативни идеи чрез онлайн чат младшите посланици на ЕГ „Христо Ботев“ се отличиха с отлична езикова култура на английски и немски език. Техните въпроси бяха свързани с дигиталното образование, кибер – дипломацията, защитата от киберзаплахи чрез квантово криптиране, сигурната комуникационна среда, и голяма част от тях се появиха на електронното табло в парламентарната зала. След дискусията участниците в сесията се включиха в онлайн гласуване за приемане на предложение, което официално да бъде внесено за разглеждане от Европейския парламент.
Ученици от ЕГ „Христо Ботев“ многократно са били депутати за един ден в Европейския Парламент в Страсбург по програма „Евроскола“, но сега за първи път участваха в това вълнуващо събитие онлайн и отново достойно представиха на международна сцена себе си и училището. Затова Езиковата гимназия като образователна институция ще продължи да бъде посланик на европейските ценности и да изгражда дух на гражданска активност и солидарност у своите възпитаници.