Представят картините на художник, роден в Джебел

Култура

Първата самостоятелна изложба на Шабан Окан в България ще бъде показана в Артгалерията на Кърджали от 13 до 30 април.

Художникът Шабан Окан е роден през 1959 г. в Джебел. В периода 1974-1977 завършва средно образование в ЕСПУ „Христо Ботев” в града, където започва да рисува в курсовете по живопис на Расим Йозгюр. Той е и неговият единствен учител по рисуване в България, а по-късно и в Турция, където преподава във Факултета по изящни изкуства, дизайн и архитектура в Университета ЕГЕ в Измир.

По време на т.нар. „възродителен процес“ името на Шабан е насилствено променено от властта и той става Петър Емилов Христов. С вълната от изселници завинаги напуска родния дом в България и от 1990 г. живее и работи като художник в Бурса, където още през 1991 г. показва свои творби в обща изложба с други български изселници. По стечение на обстоятелствата се превръща в своеобразен културен мост между Турция и Западните Балкани, и години наред пътува със серия самостоятелни изложби между Турция, Сърбия и Северна Македония. Работи с различни техники, включително и смесени – масло, туш, акварел, темпера, а в любимите му градски и селски пейзажи винаги сантиментално се промъква идеята за дом – там, където сърцето се чувства на мястото си.

В България отделни негови творби са участвали в обща изложба в СБХ /1990/, в общи изложби в Кърджали /1978-1980/, показвани са в читалище „Хр. Смирненски – 1924“ в Джебел, негова творба участва и в Петото Балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ“ през януари т.г. в Стара Загора.