Гърци искат отваряне на ГКПП „Маказа“, заради реколтата от аспержи

Водещи, Икономика

Гръцки земеделци настояват за отварянето на ГКПП „Маказа“, за да не пропадне реколтата от аспержи. За беритбата им, която стартира в началото на месец април се разчита основно на сезонни работници от България. Кметът на Орестиада Василис Мавридис дори е написал писмо до Атина, в което остро поставя проблема от липсата на работна ръка. В района са необходими поне 1 000 души за прибирането на реколтата.

7 000 акра са насажденията от аспержи в района на Хрисуполи. По сметките на местните производители ще са им необходими между 1 200 и 1 500 работници, за да не остане реколтата на полето. Още толкова души са нужни за работа в пакетажните цехове.

Производители са се отказали от възможността за наемането на бежанци, защото те не познавали начина на бране и обработка на аспержите. За началото на сезона ще се разчита на работници от България и Албания, които живеят в Гърция, но техният брой не бил голям. В пакетажните цехове на Ксанти пък се надяват да спасят сезона с помощта на гръцки работници.

Според производителите на аспержи ситуацията пред тях е катастрофална. Освен липсата на сезонни работници, тази година метеорологичните условия били неблагоприятни за културата, която отглеждат. Съвсем основателни били и опасенията за трудна реализация на продукцията заради затворения пазар в Германия.