Гласуваха бюджет 2021 на община Кърджали в размер на 75 700 000 лева

Водещи, Общество

Бюджетът на община Кърджали за 2021 година бе гласуван на сесия на общинския съвет в петък.

Финансовата рамка на Бюджет 2021 на община Кърджали за 2021г. възлиза на 75 700 000 лева.Увеличението е  близо 7 % в  сравнение с бюджета за 2020 година . Ръстът се дължи завишени държавни трансфери за делегираните дейности за 2021г.,както и на неусвоен преходен остатък от 2020г.в размер на 3 843 359лв.,основно от капиталови средства.

След представянето на финансовата рамка на бюджета на община Кърджали за тази година от кмета д-р инж. Хасан Азис, последваха изказвания на общински съветници.

Подкрепа за бюджета заяви председателят на групата съветници на БСП – Милко Багдасаров. Аргументът  – в бюджет 20201 на общината са заложени желанията на кърджалийци, които социалистите анализираха и обобщиха в 30 страници. „Имаме бюджет, който отговаря на това, което искахме да видим в него. От тук нататък изпълнението на заложената рамка зависи от кмета и общинската администрация“, коментира Багдасаров.

Бюджет 2021 получи подкрепата и на съветниците от групата на ДПС в местния парламент. „Това е един адекватен и балансиран бюджет, осигуряващ изпълнението на най-важните социални услуги на общината въпреки пандемията от Ковид-19, за справянето с която отново са заложени средства – 150 000 лева“, изтъкна Елван Гюркаш от ДПС. Заложени са средства за подкрепа на най-уязвимите групи хора, но и за капиталови разходи, за култура, за спорт, изтъкна Гюркаш.

Критики към най-важния финансов документ на общината отправиха от ГЕРБ. „Отново виждаме ниши за отклоняване на средства, като например средствата за дофинансиране на училища, каквито имаше и в миналогодишния бюджет и които не бяха осъществени“, заяви председателят на групата съветници на ГЕРБ Гроздан Колев. По думите му предлаганата рамка на бюджета не отговаря на нуждите на кърджалийци.

„Черни дупки“, в които потъват средства, заложени като външни разходи, видя в предлагания бюджет общинският съветник от ДБ – Радослав Милев. „7 милиона приходи срещу 9 милиона разходи. Това е заради раздутия щат на общинската администрация“, посочи Милев. Средства има заложени и тази година за Синя зона, която от 6 години изграждаме и все още я няма, заяви още той.

Той бе репликиран от д-р Сезгин Бекир от ДПС. „Разходите за възнаграждения на служители на Общината възлизат на 4,7 млн. лева, което е едва 7% от бюджета и тези средства не са от данъкоплатците на Кърджали, а от централния бюджет. Общинските служители в Кърджали са едни от най-ниско платените в страната, със среден чист месечен доход от около 800 лева.“, поясни Бекир.

„Евтин начин за търсене на сензация“. Така определи твърденията на Милев кметът на общината д-р инж. Хасан Азис. „Квалификации като „черни дупки“ трябва да бъдат доказани, има достатъчно държавни институции, които да пресекат такава практика, ако я има“, заяви д-р Азис. Той посочи, че настоящият бюджет е социално ангажиран, бюджет на диалога, бюджет против Ковид-19“.

Бюджетът на община Кърджали за 2021 година бе подкрепен с 27 гласа „за“от съветниците от ДПС, „против“ гласуваха 11 съветници от ГЕРБ и Радослав Милев от ДБ, с „въздържал се“ гласува Мехмед Ходжа от ДОСТ.