Близо 16 хиляди са посетили НАП Кърджали през 2020 година заради здравния си статус

Общество

49 335 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на НАП в Кърджали през 2020 година, сочи справка от Системата за управление на опашките в приходната администрация.  15 979 граждани са посетили приходната администрация в областния град по повод изясняване на здравно осигурителния си статус. 10 497  са посетили офиса на приходната администрация за издаване на удостоверение и уточняване на задължения. 4 457 са задължените лица подали данъчни и осигурителни декларации.

За плащане на задължения с карта през физически-ПОС терминал са посетили приходната администрация 6 201 лица. Гражданите все по-често предпочитат да платят чрез ПОС устройство заради липсата на такси при извършване на операцията, а и предимството, че плащането достига веднага до НАП и автоматично се отразява в данъчно – осигурителната сметка на клиента.

Системата за управление на опашките позволява и стриктен контрол при обслужването на гражданите. Системата автоматично отчита както средното време за изчакване и за обслужване, така и средното време, за което даден инспектор извършва съответната административна услуга.

6,44 минути е средното време за изчакване на клиент през годината, а 11 мин. за обслужването му в НАП Кърджали.