440 педагози са се записали за ваксинация срещу COVID-19

Водещи, Общество

Епидемичната обстановка в региона е спокойна, отчетоха членовете на Областния кризисен щаб, ръководен от областния управител Никола Чанев.  Кърджали остава сред областите с най-ниска заболеваемост. Намалява броят на стационарно болните.  53-ма са пациентите с COVID-19 в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. 12 от тях се лекуват в Инфекциозното отделение, 9 в ПФО, 9 във Вътрешно I , 23-ма  във Вътрешно II.  Няма настанени в COVID -сектора на ОАИЛ. Между 30 и 50 теста дневно се правят в микробиологичната лаборатория на МБАЛ.  Част от тях са контролни проби на пациенти, останалите са на хора, заминаващи за страни, които изискват задължителен ПСР. Четирима болни с коронавирус се лекуват в болницата в Момчилград,  по един в Крумовград и Ардино. Всички са в задоволително общо състояние.

От началото на пандемията броят на заразените в Кърджалийско достигна 2012 души. 1 661 са излекуваните.

По план върви кампанията по ваксиниране на медиците на първа линия, съобщиха от РЗИ. 456 са подадените заявки. 15 души са ваксинирани в Крумовград, 30 в Момчилград, 25 в Ардино. Предстои да бъдат направени 215 ваксини на медици от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“.

Списъци с желаещи да се ваксинират се изготвят и в системата на образованието. До момента заявка са подали 440 педагози и 93 души от непедагогическия персонал.

От началото на годината органите на МВР са извършили 223 проверки в търговски обекти, 27 от които в хотели и къщи за гости. Две са досъдебните производства за заведения, работещи в нарушение на ограничителните мерки. Проверени са 186 лица за спазване на карантината и 247 за носене на маски.