ГЕРБ: Парите от сделката на общината с НЗОК да се използват за ремонт на галерията

Водещи, Култура

Част от приходите по сделката с НЗОК да бъдат използвани от общината за ремонт на Художествената галерия, предлагат съветниците от ПП ГЕРБ. Шест самостоятелни  обекта в бившата поликлиника бяха продадени на Районната здравно-осигурителна каса за сумата от 1 832 500 лева. С оглед на аварийното състояние, в което се намира Галерията, парите да послужат за реконструкция на покрива, отстраняване на течовете и други неотложни възстановителни работи след обследване от специалисти, настояват от ГЕРБ. След обилните валежи в началото на месеца сградата, която съхранява над

5 000 творби – живописни платна, скулптури и пластика, икони, щампи и графики на български и чужди автори като Владимир Димитров-Майстора, Ярослав Вешин, Иван Мърквичка, Стоян Венев, Дечко Узунов, Сирак Скитник, Светлин Русев и др., бе сериозно компрометирана, а колекцията – заплашена от поражения.

Художествената галерия „Станка Димитрова“ е паметник на културата и институция с голяма обществена значимост. Очакваме местната власт да предприеме необходимите действия, за да бъдат запазени произведенията на изкуството, апелират съветниците от ГЕРБ.