Областният щаб: Има известно влошаване на епидемиологичната картина

Водещи, Общество

Чанев: Предстои да бъдат да бъдат изготвени списъци с хората на първа линия, които желаят да се ваксинират

54 пациенти с коронавирус са на лечение в областната МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“. Петима са настанени в COVID-сектора на ОАИЛ, останалите – в Инфекциозното и Белодробното отделение. В отделението по трансфузионна хематология двама доброволци вече са дарили кръв за реконвалесцентна плазма. Болни с COVID се лекуват и в общинските болници – 7 в Ардино и 5 в Момчилград.

Обстановката е динамична, има известно влошаване на епидемиологичната картина, увеличават се и сигналите към Спешната помощ, отчетоха медиците на днешното видеозаседание на Областния кризисен щаб. Широк е и възрастовият диапазон на заразените – от 26 г до 88 г, като при възрастните хора заболяването протича доста по-тежко.

По данни на РЗИ на домашно лечение са 202 души. 354 са поставените под карантина. Органите на МВР следят за спазването на изолацията и ограничителните мерки.

Извършени са 320 проверки на карантинирани лица и 118 на търговски обекти. Издадени са 160 предупредителни протоколи. Съставени актове няма. Областният управител изтъкна добрата работа на институциите за овладяване на ситуацията и настоя да бъде засилен контролът върху струпването на хора в хранителните вериги.

Предстои да бъдат да бъдат изготвени списъци с хората на първа линия, които желаят да се ваксинират. Надявам се те да дадат пример на гражданите и да постигнем масовост в тази посока, за да се справим със заплахата COVID-19,  подчерта областният управител.