Търговски рибен фестивал взе кърджалийци за лапнишарани

Водещи, Общество

Организатори на търговски рибен фестивал май объркаха кърджалийци с лапнишарани. Събитието беше организирано в четвъртък в Градската градина, а интересът към него в началото беше голям. Пенсионери, които се препичаха на ноемврийското слънце по пейките, се зарадваха, че фестивалът ще внесе разнообразие в скучния четвъртък. Надеждите им обаче бяха попарени още с отварянето на първите сергии. Оказа се, че цените, на които се предлагат продуктите са убийствени и недостижими. 100 грама шаран на скара се продаваше за 3,90 лева, което е над 2 пъти по-скъпо отколкото в специализираните рибни ресторанти в Кърджали. Прясната риба също беше на цени, каквито едва ли и бизнесмен може да си позволи. 68 лева вървеше килограм лефер, както и няколко други риби с екзотични имена. По-евтина беше змиорката, която струваше 25 лева за килограм.
„Тези ни взеха за лапнишарани. При тези цени ще ми е по-изгодно да си направя PCR-тест и да отида да си купя риба от пазара в Солун. Октоподът там е 8 евро килограма, а тук се продава за 56 лева“, коментира кърджалиец, поспрял се да позяпа сергиите.
Търговците зад сергиите гледаха незаинтересувано и им беше все тая дали някой ще развърже кесията, за да си купи от прескъпата риба, вероятно защото събитието се правеше с пари по европейски проект. Единствено производителка на различни видове хайвер от Варна, правеше опити да рекламира продуктите си, които бяха единствените по джоба на зяпачите.