Социалните: Четирима бездомници са се самонастанили в изоставени сгради в Кърджали

Общество

До момента в града като бездомни са идентифицирани 8 лица, проблем има с четирима от тях, каза Цветомир Хаджиев, директор на Дирекция „Социално подпомагане“

Представители на социалната служба и на МВР периодично извършват обходи за установяване на бездомници. „Подобен проблем съществува само на територията на град Кърджали“, каза Цветомир Хаджиев, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в Кърджали.До момента в града като бездомни са идентифицирани 8 лица. „Има проблем с четирима от тях. Двама са се самонастанили в изоставените сгради на стрелбището край града, двама други пък са намерили убежище в сградата на бившата печатница“, поясни Хаджиев. За останалите четирима социалните имат информация, че трима от тях са се настанили при свои близки в села край Кърджали, а един си е наел квартира в града.

„През годината два пъти сме се самосезирали по публикации в медиите за бездомни хора. Извършени са проверки. Каса е се за майка и син“, каза още директорът на социално подпомагане. По думите му с тях са водени разговори , предложена им е била възможност да ги настанят в Дом за стари хора, те обаче категорично отказали. „Воден е разговор и съвместно с община Кърджали за настаняването им в общинско жилище, но до момента този проблем не е решен. Това обаче не е в нашите компетенции, уточни Цветомир Хаджиев.

На този етап освен в Дома за стари хора, бездомни лица могат да бъдат настанявани и в Психиатричната болница, особено когато метеорологичните условия се влошат. „По-рано имахме възможността да ползваме сградата на приюта в Крумовград. С новия закон тези социални услуги станаха изключително приоритет на общините, и за да се ползва една услуга от представители на други общини, трябва да бъде подписано споразумение между съответните общински администрации“, поясни Хаджиев. Според него, тъй като в момента такъв приют има само в Крумовград, би било добре общините да се споразумеят и това да стане услуга за цялата област.

„Ние сме сезирали съответните компетентни органи, надяваме се те да предприемат необходимите мерки и това да даде възможност в приюта в Крумовград да могат да бъдат настанявани хора и от други общини. Имаме информация, че там има места“, каза в заключение Цветомир Хаджиев, директор на Дирекция „Социално подпомагане“ в Кърджали.