Нова автогара изграждат в Черноочене

Водещи, Общество

Нова и модерна автогара ще бъде изградена в Черноочете. Тя трябва да бъде готова до 15 месеца, а стартът беше даден със символична първа копка. На нея присъстваха кметът на община Черноочене Айдън Осман, председателят на Общинския съвет Бедрие Газиюмер, общински съветници, представители на общинското ръководство, местни кметове, общественици, представители на фирмата изпълнител, проектанта и надзора на обекта.

Автогарата ще създаде съвременни условия и удобства на пътуващите по общинската, републиканската и международната транспортна мрежа и ще облекчи потока на автомобили през центъра на селото, заяви кметът на община Черноочене Айдън Осман. Той допълни, че реализацията на проекта е в резултат на 10-годишен труд на общинска администрация за създаване и цялостно благоустрояване на Черноочене.

„Проектът ще допринесе за създаването на комфорт на хората в района“, каза още Айдън Осман. Новата автогара ще е на два етажа с навес за пасажери и с два сектора – за заминаващи и за пристигащи автобуси. Ще има обособени зони за техническо обслужване, както и с паркинг за автобуси и автомобили. В сградата ще има и офиси на транспортни фирми, търговски обекти, заведения и други обслужващи помещения. Финансирането е със собствени бюджетни средства на община Черноочене.

Построяването на новата автогара стана възможно след като през 2012 г. започна изпълнението на проект за благоустрояване и покриване на участък от дерето в село Черноочене – център. Още тогава кметът Айдън Осман беше заявил, че в дългосрочна перспектива ръководството на община Черноочене обмисля върху покритата част на реката да бъде изградена нова автогара, която да се намира в непосредствена близост до международния път за Гърция.

Исмет ИСМАИЛ