Автори от 54 страни участват в 7-мия международен фотосалон на кърджалийците Антон и Любка Савови

Култура

В Арт галерията в Кърджали посрещат Деня на будителите със селекция от 7-мия Международен фотосалон в Пловдив, който се провежда от 2014 г., а негови организатори са кърджалийците Антон и Любка Савови. Амбициозните организатори не се уплашиха от пандемията и тази година дори увеличиха броя на участниците – общо 369 автори от 54 държави и 5 континента с 4441 фотографии.
Фотосалонът вече се ползва с голям международен авторитет, има десетки признания и се провежда под патронажите на Международната Федерация за Фотографско изкуство (FIAP), Фотографското общество на Америка (PSA), Фотографското общество на Гърция (HPS) и Националното Сдружение Фотографска Академия „Янка Кюркчиева” (НСФА) от България.
Сред доминиращи теми на наградените участници тази година отново са хуманизмът и човешките права, защитата на дивата природа, новите социални движения, вдъхновяващи спортни постижения, животът в контекста на новите технологии и на Covid-19.
Петчленно жури от двама чужденци и трима българи избра за финалната селекция 1085 фотографии на 323 участника от 51 страни от 4 континента, а най-добрите фотографии спечелиха 163 награди, между които златни и сребърни медали, и 12 специални награди за автори и фотоклубове. В България останаха 5 златни, 7 сребърни и 1 бронзов медал, престижната светлосиня FIAP значка, статуетката Афродита, както и 34 дипломи във всички раздели.
Селекция от най-добрите работи всяка година гостува в Пловдив, София, Кърджали и Бургас.