Протест пред общината заради невъзможността на ватерполистите да тренират

Водещи, Общество

Кметът на община Кърджали се ангажира да намери вариант децата да тренират в по-малък басейн

Родители, треньори и деца, трениращи водна топка се събраха в сряда вечер пред сградата на община Кърджали, за да изразят протеста си срещу невъзможността да тренират децата им. Протестът бе под формата на открита тренировка „на сухо“.

Закритият басейн не работи от месеци, откритият също.

„Нямаме възможност 300 00 лева на година да даваме за разходите на басейн, който се ползва от двайсетина души, заяви кметът на община Кърджали д-р инж. Хасан Азис. През последните години не сме поставяли въпроса за финансирането на спортните съоръжения, но в момента сме ограничени като приходи благодарение на спрените решения на ОбС от областния управител за повишаване на местните данъци и такси. За 2018,2019,2020 – общината е субсидирала с 1 099 136 лв. общо 23 спортни клуба, поясни кметът. 1,200 – 1,500 млн.лв.са разходите , а приходите от покрития басейн –  в рамките на 50-60 хил. лв., каза още инж. Азис.

„Общо 6 спортни клуба взехме решение за този символичен протест пред общината, но в последствие останахме само ватерполистите“, каза за Арда нюз старши треньорът на клуба по водна топка Иван Кръстев. „Идеята не беше такава, не искахме да се намесват политически партии“, заяви Кръстев. Той добави, че са наясно с невъзможността на общината да издържа покрития басейн, затова смята, че идеята да се ползва по-малък такъв е удачна и единствената възможна към момента, като визира басейна в ЕГ „Христо Ботев“. Треньорът изрази и опасенията си, че ако не се намери вариант неговите възпитаници да тренират, ще се наложи те да отидат в други спортни клубове, а наистина са много талантливи, подчерта Кръстев.

Специално за Арда нюз кметът на община Кърджали д-р инж.Хасан Азис – заяви категорично, че подкрепя всякаква форма на търсене на диалог, но за съжаление срещата с недоволните била политизирана от присъствието на съветници от ГЕРБ. „Това е модел на сблъсък, а не на среща“, подчерта Хасан Азис. Той поясни, че идеята за ползване на басейн в учебно заведение е от доста време и е на общината – т.е. да се възстанови по-малък басейн и тогава,когато нарастнат разходите на общинския басейн, да насочим децата към по-малък басейн, посочи кметът на община Кърджали.

Що се отнася до басейна в Езиковата гимназия, инж. Азис поясни, че до момента там са инвестирани половин милион лева. „Ако трябва, ще дофинансираме реновирането на басейна с общински средства, за да има къде да тренират нашите деца“, категоричен бе Хасан Азис.

Той още веднъж подчерта, че винаги е отворен към срещи с хората , но този формат за него не е удачен. „Не е това  начин за организиране на среща, това е лош пример, надявам се другите спортни клубове да не го последват“, коментира градоначалникът.

Д-р инж. Хасан Азис каза още, че е отправил покана към родителите на малките ватерполисти заедно да направят оглед на покрития басейн и заедно да търсят възможност да решат проблема. Това трябва да се случи до края на седмицата.

И още – общината ще връща пари на хората, които са закупили абонаментни карти, а не са имали възможност да посещават покрития басейн.