Гимназисти събират книги за българската общност в Одрин

Водещи, Общество

Книги за българската общност в Одрин събират гимназисти от Кърджали. Кампанията се реализира в рамките на проекта ,,Аз съм доброволец“ на  сдружение „Нови перспективи за развитие“, който цели да популяризира доброволчеството сред младите хора, да осмисли свободното им време и да повиши мотивацията им за личностно развитие и участие в обществения живот. Ученици от три градски училища – ЕГ ,,Христо Ботев“, СУ ,,Отец Паисий“ и ПГИ ,,Алеко Константинов“ са автори на идеята, провокирани от призива на отец Александър Чакърък от църквата „Свети Георги“ в Одрин за подпомагане на българските училища в чужбина с литература на майчин език.  

Кампанията бе огласена на пресконференция в ЕГ „Христо Ботев“, където своята подкрепа за нея заяви директорът на гимназията Даниела Павлова. Книгите ще бъда събирани до края на месец октомври в библиотеките на трите училища, след което ще бъдат дарени на библиотеката  към храма  „Свети Георги“ в Одрин. 

Проектът ,,Аз съм доброволец“ се изпълнява  по Националната програма за младежта на ММС (2016-2020 г). След акцията „Книги за Одрин“ ще се проведат открити уроци по доброволчество, изнесени обучения „Бъди доброволец! Промени България” и заключителната инициатива „Бъди биодоброволец ”, която ще се състои във ферма и ще включва дейности като засаждане на цветя и месене на хляб. Сдружението ще набира доброволци на фейсбук-страницата си от възрастовата група 15-29 г, включително лица в неравностойно положение.