Туристи от Академично туристическо дружество към БАН посетиха природни забележителности в региона

Група от 50 опитни туристи от Академично туристическо дружество към Българска академия на науките, водена от Лена Апостолова, в рамките на похода „Мистичната България 9 част: по „ Белите полета“ на горното течение на Харманлийска река и Боровишката келдера“, посещава различни исторически и природни забележителности в района на Черноочене и Кърджали.

Обиколката започна с посещението на тракийските култови места край чернооченското село Ночево. Първото посетено място бе светилище край селото. То е разположено на скален масив, на който са изсечени множество трапецовидни култови ниши, скални басейни, пещери, шарапани, причудливи форми наподобяващи човешки лица, животни и други. Мястото е известно най-вече като „Долината на сътворението“. Всеки.Впечатление на посетителите  направиха добре запазените трапецовидни скални ниши, както и няколко сухи пещери. Такава е „Ташлък”. Над входа има няколко добре запазени ниши.

Гледката към долината на река Величка или Улудере, както я наричат местните жители, е изключителна.

На една поляна източно от селото в два камъка са издълбани шарапани. Това са 2 съоръжения, представляващи изсечени върху монолитна скала резервоари за течности с улеи между тях. Предполага се, че в древността са служели при направата на вино и използвани при различни религиозни обреди.

Съоръженията се намират на около 200 метра едно от друго, като едното е сравнително добре запазено и са се съхранили два от басейните му и улеи. Втората шарапана също е запазено и е с внушителни размери. Има кръгла форма с диаметър на кръга около 180 см. Дълбочината е 30 см, изсечена скосено към дъното.

Втората посетена дестинация е в местността „Пармак кая“ до махала Еминчауш. То представлява голяма скала с издълбани трапецовидни ниши, фалистичен символ и малка двуутробна пещера.

Основната цел на академично туристическо дружество към БАН е опознаване на различни култови места, чрез посещение на културно–историческите забележителности и натрупване на ценни знания.

Лена Апостолова заяви, че всички са впечатлени от видяното, чутите беседи и интересни факти. По долината на река Боровица са едни от най-интересните и малко познати места в Източните Родопи. Своята необикновена красота тези места дължат на вулканичните изригвания, образували Боровишката келдера. Могъщото въздействие на стихиите постепенно е родило най-необикновените природни феномени на Източните Родопи, които са въздействали върху човешкото въображение още в зората на цивилизацията, казват от туристическото дружество към БАН.

Исмет ИСМАИЛ