СЗО удължи режима на международно извънредно положение с 3 месеца

Общество

Световната здравна организация удължи режима на международно извънредно положение заради пандемията от коронавирус с три месеца.
Това съобщи комитетът на СЗО по извънредните ситуации след проведено заседание, на което трябваше да се реши дали да се прибягва да допълнителни мерки. Комитетът ще бъде свикан отново след три месеца.
Сегашната пандемия представлява криза, каквато се случва веднъж на столетие, а последиците й ще се усещат през следващите десетилетия, заяви на заседанието генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.
По думите му много въпроси са разрешени, но и много остават без отговор.
Според данните за изследване на имунитета, с които разполага СЗО, по-голямата част от населението на Земята остава възприемчиво към този вирус, дори в районите, които са преминали тежко епидемията, посочи той.
Комитетът е препоръчал на СЗО да продължава да координира и мобилизира глобалните и регионални организации за борба с пандемията, както и да оказва подкрепа на страните в борбата с разпространението на инфекцията. Организацията трябва да съдейства за ускоряване на научните изследвания за изясняване на животинския източник и потенциалния природен резервоар на коронавируса.
Това бе четвъртото заседание на комитета. СЗО обяви режим на извънредно положение в световното здравеопазване заради коронавируса на 30 януари.
От началото на избухването на пандемията в началото на годината, за 6 месеца броят на заразените с новия коронавирус в световен мащаб е почти 18 милиона души, а 685 хиляди са починали.
Инфекции са регистрирани в над 210 държави и територии на 6 континента, откакто през декември 2019 година бяха установени първите случаи в Китай.
Най-много жертви имат САЩ, Бразилия и Мексико. Индия и Русия обаче са също в челната класация по голям брой заразени. Инфектираните в Африка също вече достигат 1 милион, като най-много са в ЮАР.