„Фондът на фондовете“ предоставя 170 млн. лв. гаранции

Икономика

„Фондът на фондовете“ предоставя 170 млн. лвева гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити. Това каза на брифинг в Министерския съвет изпълнителният директор и член на УС на фонда Светослава Георгиева. По думите й тази гаранционна схема е специално създадена, за да отговори на ликвидните нужди на малките и средни предприятия в момента на криза. Това ще са предимно оборотни средства, предоставени под формата на дългосрочни кредити за срок до 10 години.

„Целта е да подкрепим предприятия, които са в икономическа несигурност. Друга цел е допълнително да се облекчи административната тежест за кандидатстващите фирми. Инструментът ще бъде с лесен достъп през банковата система“, поясни тя. „Обмисляме възможността кредитите да бъдат безлихвени, особено при фирми, които имат желание да запазят заетостта си такава, каквато е била до момента на кризата. Предвиждат се и удължени гратисни периоди по главницата“, каза още Светослава Георгиева.

Тя допълни, че вече има създадена и действаща схема за подкрепа на най-малките стартиращи предприятия. „По тази програма предприятията, които отговарят на условията, могат да получат до 50 000 лв. кредитни средства при облекчени условия“, поясни Георгиева.