Две деца на 3г. и 8г. са с COVID-19, броят на заразените у нас стана 276

Водещи, Общество

Броят на заразените с коронавирус в страната вече е 276. На брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски съобщи за още 12 нови случая на инфектирани с COVID-19 в България.

От тези 12 нови проби в Бургас са 3 – жена на 22 г. две деца на 3 г. и 8 г. Те са контактни лица на един от докторите там. Жената е с история от пътуване в Англия. В Пловдив има 4 случая – двама мъже и две жени. В София в инфекциозна болница има втори случай за деня – мъж на 36 години. Кюстендил – един мъж на 57 г., съобщи Мутафчийски.

Той още веднъж припомни кои са рисковите групи – хората със съдечно-съдови заболявания, с белодробни заболявания, астма, диабет, СПИН, такива, които подлежат на химиотерапия и независимо от възрастта – хората с наднормено тегло.

7473 са болничните легла в страната, които са готови за коронавирус инфектирани пациенти. От тях 1347 са интензивни, т.е. оборудвани с респиратори. „И това не е пълният капацитет на болниците в страната, това са леглата по списък, предоставен от болничните заведения по заповед на Здравното министерство и НЗОК”, поясни ген.-майор Венцислав Мутафчийски.