200 000 квадратни метра жилищна площ построени в Кърджали през 2019 година

Водещи, Икономика

“Почти 200 000 квадратни метра е разгърнатата застроена площ, която е реализирана през 2019 година в Кърджали”, заяви заместник-кметът по строителството в общината инж.Катя Митовска. 260 са разрешителните за строеж, издадени от общината през миналата година. Най-голям брой са тези за многофамилни жилищни сгради – 73 броя. От общината са разрешили построяването и на 60 еднофамилни постройки. Значително по-малко са разрешителните за къщи за гости, цехове и други – само 23 броя, или около 20 000 кв. м. разгъната застроена площ. 84 са разрешенията за надстрояване, дострояване и промени на съществуващи сгради.

Кърджали е на 16 място по брой жители град в България, но е на пето по брой новостроящи се жилища, за които са издадени разрешителни за строеж, сочат данните на Националния статистически институт. През четвъртото тримесечие на 2019 година в страната са издадени разрешителни за строеж на общо 7477 жилища, като на първо място е столицата с 2515 жилища, на второ – Варна с 1532, на трето е Пловдив с 968, на четвърто – Бургас с 547, а веднага след него е Кърджали с 324 нови жилища.

“В повечето случаи строителството е смесено. Партерните етажи на сградите са предназначени за офиси и магазини”, каза още инж.Митовска. Тя допълни, че инвеститорите и строителите най-често са местни фирми. Те предпочитали да строят в центъра на Кърджали или в квартал “Възрожденци”.

В момента гурбетчии в европейските държави са най-честите купувачи на недвижими имоти в Кърджали, разказаха брокери. Според тях купуването на апартаменти или офиси се приема като най-добрата инвестиция. Доскоро изселниците в Турция също бяха сред активните участници в имотния пазар. Сривът на турската лира е причината те да се отдръпнат.

Офертите за квадратен метър ново строителство в идеалния център на Кърджали са за 600-650 евро, но сделки се сключват на нива до 500 евро.