Кърджалийци предпочитат българската риба за Никулден

Водещи, Икономика

Кърджалийци предпочитат българската риба за Никулден. Това са показали традиционните проверки на инспекторите от Българската агенция по храните преди празника. Най-предлаганата риба за 6 декември си остава шарана, който в повечето случаи е отгледан в садковите стопанства на язовир „Кърджали“.

На пазара се предлага и гръцка риба, но количествата са малки и предимно в големите търговски вериги. Ципура и лаврак са двата вида, които са успели да си пробият път до трапезата на кърджалийци.

При извършените до момента проверки не са констатирани сериозни нарушения, съобщи шефът на Агенцията по храните в Кърджали Георги Грозев. Според него кърджалийци могат да бъдат сигурни в качеството на продаваната в района риба. Инспекторите проверяват произхода на стоката, която се предлага в магазините, както и сроковете на годност и начина на съхранение.

„Тенденцията през последните години е търговците на риба да стават по-дисциплинирани. Вече е рядкост проверяващите да се натъкнат на нарушения“, каза Георги Грозев.

 

Арда нюз