АМ „Дунав – Егея“  готова през 2025г.

Водещи, Икономика

Магистралата ще свързва Дунав мост с Маказа, а разстоянието между тях ще се взима за 2ч и 50 минути

Проектантската компания, която работи в сферата на транспорта и управлението на водите, представи пред областния управител Никола Чанев мегапроекта за новата автомагистрала Дунав – Егея, която ще свърже Дунав мост с Маказа и „ще стопи“ разстоянието между тях до 2 ч и 50 минути с лека кола и до 3 ч 55 мин с товарна.  Целта е да се преведе транзитния трафик в направление север – юг от Северна, Централна, Източна Европа и България към  Гърция, Турция и Близкия изток, да се отвори нова търговска врата към Източното Средиземноморие и пък за стоките от Суецкия канал през Гърция, обясни управителят на фирмата инж. Румен Марков.

Дължината на скоростното трасе е 367, 285 км  от които 327, 865 са на българска територия. Магистралата е предвидено да започва от Дунав мост при Русе и да завършва при бъдещето пристанище на Мароня. Ще има 38 пътни възли, 33 тунела, 56,6 км мостове и виадукти и т.н. Заложена е реконструкция на ГКПП Дунав мост и изграждане на две нови ГКППП на Маказа от българска и гръцка страна. Управителят на проектантската компания запозна областния управител с предимствата на магистралата на територията на регион Кърджали. Чанев оцени проекта като изключително целесъобразен по отношение на транспортната свързаност, икономическото развитие на областта, пътната безопасност и екологичните ефекти.

АМ „Дунав – Егея“ ще се изгражда чрез публично-частно партньорство. Моделът е концесия срещу строителство, без да се разходват средства от бюджета. Инвестицията, която ще направи  концесионерът, ще се изплаща с приходи от бъдещите тол-такси, подчерта инж. Марков, който определи проекта като печеливш и атрактивен. Първата стъпка е да има решение на двете правителства – българското и гръцкото за изграждане на АМ „Дунав – Егея“. Плановете на проектантите са това да се случи през пролетта на 2020 г, а до края на 2021 г обектът да е с издадено разрешително за строеж. Прогнозният срок за строителството е 3 г. Началото на експлоатацията е 2025 г, краят на концесията – 2067 г.