Димитровградчанин спечели 2 780 лева, атакувайки общински наредби

Водещи, Общество

Димитровградчанинът Паско Запрянов спечели 2 780 лева за 2 месеца, атакувайки в Административния съд наредби на 3 общини от област Кърджали.  Находчивият „правозащитник“, станал известен с прозвището Страшилището на общините, този път се възползва от Закона за достъп до обществена информация, за да трупа печалба от общинските хазни. Димитровградчанинът изпраща по електронната поща искане за достъп до обществена информация, предоставянето на която по закон е безплатно. В общинските наредби обаче са разписани различни такси за този вид услуга. Следва жалба в Административния съд, с която се иска отменянето на незаконосъобразните текстове в наредбата и искане за покриване на направените за делото разходи.

Схемата е на сдружение с нестопанска цел „Български правозащитен алианс“, което първо я прилага преди месец срещу общинския съвет в Ардино. Според наредба за 1 мегабайт информация се дължи такса от 1 лев. Към жалбата на сдружението като оспорващ се присъединява и Паско Запрянов. Магистратите отменят текстовете за таксата в наредбата. От цялата операция в съдебното решение са присъдени 1 280 лева за адвокатски и други разноски, направени от „Български правозащитен алианс“, както и 810 лева за Паско Запрянов.

Находчивият димитровградчанин се възползва от новото ноу-хау и месец по-късно атакува наредбите на община Черноочене и на община Джебел. Според последвалите две съдебни решения Паско Запрянов ще трябва да получи съответно 530 лева и 1 440 лева за направените разходи.