Никола Чанев: Вярвам, че този общински съвет няма да бъде къща от карти

Водещи, Политика

„Днес полагаме началото на един нов управленски мандат, надявам се всички вие гледате на това като на строителство на нова къща. Ако са здрави основите конструкцията ще е стабилна, ако ли не – ще се срути при първата капка дъжд. Вярвам, че този общински съвет няма да бъде къща от карти, а солидно здание, под чиито покрив няма да се настанят чувство за безнаказаност, дефицит на справедливост, злоупотребата с доверието, корпоративния интерес и тясно партийния слугинаж.“, заяви в словото си пред новия общински съвет на Кърджали областният управител Никола Чанев.

Чанев изрази увереност,че инструментите на принудата, безпринципното съглашателство, обидната риторика и други несъвместими с демокрацията прийоми няма да бъдат използвани в този разпоредителен орган, че няма да се взимат решения на коляно, че няма да властва еднопартийния модел на управление, че няма да има погазване на закона,било съзнателно, поради некомпетентност. „И няма да ставаме свидетели на грозни междусъседски свади, които уронват престижа на общинския съвет и личното достойнство на всеки едни от вас. Искам да вярвам, че с приключването на предизборната кампания, сме оставили на закачалката в антрето партийното съперничество, че сме загърбили конфронтацията и можем да си партнираме в името на общественото благо“, подчерта областният управител.

Той поздрави кмета инж. Хасан Азис с преизбирането му на поста, новите общински съветници и кметовете на населени места в общината. „Разчитам този общински съвет да бъде симбиоза между младостта и рутината“, каза Чанев и допълни: “ако използваме слоганите на двете най-големи политически сили в Кърджали, можем да кажем, че ни чака работа, работа, работа, ако искаме да надграждаме“.

Областният управител изтъкна, че гражданите стават все по-взискателни към местното самоуправление. Расте чувствителността към случаите на злоупотреба с пари и власт и няма оправдание за онези, които са си позволили да похабят с лека ръка ресурсите, с които би могъл да се осигури дългосрочна перспектива и по-добър живот за населението .

„Разчитам всички вие да проявите необходимата отговорност и солидарност към проблемите на хората в Кърджали, които не съответстват на стандарта на живот в 21 век. Надявам се мнозинството да съблюдава правата на малцинството, да имаме конструктивна опозиция в общинския съвет, която да е гарант за стабилност , устойчивост и компетентност в местното самоуправление“, посочи Чанев и заяви, че като представител на държавата ще продължа да подкрепя всяко действие на местната власт, което е полезно и градивно, но няма да пести критиката си за лошите практики и законови неуредици.

„Пожелавам Ви ползотворна работа, диалог и съгласие в името на община Кърджали. Не пренебрегвайте дадените обещания, поставете обществения интерес над всичко и не забравяйте, че доверие се печели само с доверие“, завърши словото си Никола Чанев.