Модернизират пречиствателната станция в Енчец, ще се доизгражда и канализацията в „Гледка“, „Горна Гледка“, „Прилепци“ и в с. Резбарци

Общество

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и инж. Славчо Славков, управител на „ВиК“ ООД – Кърджали, подписаха договор за доизграждане и реконструкция на водоснабдителната система и канализационни мрежи. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Общият размер на инвестицията е над 67,8 млн. лв. Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ (ОПОС) осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на над 49,8 млн. лв.

С изпълнението на проекта ще се отстранят основните недостатъци и констатирани проблеми на водоснабдителната система в територията, обслужвана от ВиК дружеството.Дейностите включват реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за питейна вода – село Енчец, реконструкция на магистрален водопровод на водоснабдителна система „Боровица“.Предвижда се доизграждане и реконструкция на канализационната мрежа в кварталите „Гледка“, „Горна Гледка“, „Прилепци“ и в с. Резбарци. C ycпeшнoтo изпълнeниe нa дeйнocтитe пo пpoeктa над 63 000 житeли щe имaт дocтъп дo пoдoбpeнo вoдocнaбдявaнe.Oчaквa ce зaгyбитe нa вoдa във водопроводната мрежа на обособената територия дa нaмaлeят c над 7%. Срокът за изпълнение на проекта е 4 години и 1 месец.